Публикация

Мускулите страдат от недостиг на магнезий

С д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар в XVII ДКЦ, София, разговаря Галина Спасова


- Д-р Брънзалов, през зимата се чувстваме изтощени заради обездвижване, преяждане, през пролетта - от недостиг на витамини... Но защо умората ни наляга и през лятото?

- По принцип това естествено е свързано с по-високите температури, по-дългата светла част на денонощието също има значение. Особено горещините действат много зле на организма по простата причина, че се отделят телесни течности и соли не само с потта и с урината, а така лесно се стига до неблагоприятен дисбаланс. При високи температури течностите, които губим и при дишането, се увеличават. Самата пот съдържа много соли и е необходимо те по някакъв начин да бъдат набавени. Поставям акцента върху микроелементите, които задължително трябва да присъстват в постоянно количество в организма. Естествено е, че електролитен дисбаланс може да настъпи много по-бързо през лятото, отколкото в другите сезони.

Отделен е въпросът, че типичните и много разпространени летни вирусни инфекции протичат обикновено с диарии и повръщане, които допълнително влошават електролитното равновесие в организма. Неслучайно лятото е време за отпуски - не само защото е топло и се ходи на море или на планина, но човек чисто емоционално, чисто физически има нужда от някаква почивка. Затова и медикаменти за преодоляване на натрупаната умора са винаги добре дошли. Една сполучлива по своите съставки иновация е „Амбинор”. Дори и организмът да е напълно задоволен в електролитно и метаболитно отношение, тези съставки могат само да му помогнат. Магнезият например е един микроелемент, който се изследва само в най-големите лаборатории и е трудно ние, лекарите, и съответно пациентите да знаем дали е в недостиг.

- А до какво води недостигът и какви са признаците?

- Магнезият е изключително важен микроелемент, защото с него са свързани много физиологични процеси. Акцентирам на първо място върху сърдечната дейност. Магнезият е естествен антагонист на калция, а калцият има важно отношение към сърдечната дейност и към съдовата стена. При по-значителен недостиг първите признаци могат да се засекат електрокардиографски. Най-общо казано, „прескачането” на сърцето, ритъмните проводни нарушения много добре се коригират с магнезий. Той има основна роля при мускулните клетки – т.е. за сърдечната мускулатура, мускулатурата на кръвоносните съдове и скелетната мускулатура. Каква е проявата? Спрях се бегло на сърдечносъдовите проблеми, другият най-чест симптом са мускулните крампи. Всеки от нас е имал това неприятно усещане, дори и по време на сън - внезапно стягане на дадена мускулатура, което е много болезнено и много трудно преминава. Магнезият бързо тушира тези оплаквания. Този елемент намира много голямо приложение по време на бременността – защото матката също трябва да бъде релаксирана.

- Как се преодоляват психическата преумора, стресът – те са като епидемия, особено в големия град?

- Другата важна съставка на „Амбинор” е незаменимата аминокиселина аргинин аспартат. Знаем, че белтъчините в човешкото тяло са изградени от аминокиселини, свързани по определен начин. Има много аминокиселини, които се приемат с храната, има такива, които не могат да се набавят с храната и не могат да бъдат заместени от други. Трябва да се осъществи определен тип биохимичен процес. Аргининът е една от тези аминокиселини и той именно е много важен за мозъчната дейност.

- Как от гледна точка на лекаря лятната отпуска ще е равносилна и на почивка?

- Първо, тотално откъсване от всекидневните професионални задължения. Второ, тотално откъсване от ежедневните битови проблеми и сгоди или несгоди. Почивката не означава, че човек трябва да яде и да пие по цял ден, да лежи на плажа. Отпуската трябва да бъде свързана основно с различен от всекидневния тип мисловна и двигателна дейност. Силно препоръчително е активното движение през дните на годишната почивка като поне малка компенсация на нездравословния, застоял начин на живот.

Коментари