Публикация

Алкохолът е табу за хипертониците в жегите

Мит е, че концентратът помага. Доказана е ползата само при исхемична болест и то в доза от 20 г дневно.


Ако сте хипертоник, в никакъв случай не спирайте лекарствата през лятото, дори ако горната и долната граница са паднали. Това предупреждава д-р Малин Спасов, общопрактикуващ лекар от Хасково. При повечето хипертоници жегата облекчава състоянието, но има и такива, при които високите температури действат обратно. Няколко са причините за спадането на артериалното налягане през лятото. Най-разпространената причина е физиологичната вазодилатация в резултат на терморегулацията, казва д-р Спасов. За да поддържа постоянна температура в горещините, тялото трябва да излъчва топлина. Организмът се справя чрез разширяване на кръвоносните съдове, подобрява се отдаването на топлина. След като се разширят съдовете, артериалното налягане пада. Друг механизъм е чрез загубата на вода и соли чрез изпотяването, допълва лекарят. Известно е, че солта в тялото задържа водата, но като се потим, губим и нея. Така нивото на течностите изобщо в организма намалява и кръвното паза.
Има обаче и трети вариант, когато при загуба на натрий се включва поредица от процеси, които пък водят до повишаване на кръвното. Същото се получава и при хипертоници, които стоят директно под слънчевите лъчи. Ако се пекат директно на слънце, понякога вдигат кръвното, предупреждава общопрактикуващият лекар от Хасково.
Ако все пак през лятото кръвното е паднало, съветвам пациентите си да намалят малко дозата на лекарствата, които приемат, но не и да ги спират напълно, допълва той. Още по-важно е хронично болните да не коригират сами терапията си, а да се съветват с лекар, предупреждава д-р Спасов. Най-често се намалява дозата на диуретиците, АСЕ инхибиторите и калциевите антагонисти.
Диетата е много важна и през лятото. Д-р Спасов съветва хипертониците да избират леки храни, да избягват тлъсти меса, които затрудняват храносмилането. Между 11 и 17 часа в горещите дни да си стоят вкъщи или на сянка, а също и да приемат големи количества вода. Не е необходимо тя да е студена, по-добре е да е стайна температура. От минералните води да се избират тези, които са по-слабо минерализирани като "Банкя" и "Горна баня". Изпитано средство са и чайовете. Течностите са необходими, за да се компенсира загубата им с изпотяването.
Въпреки разпространеното схващане, че твърдият алкохол сваля кръвното, аз не съветвам моите пациенти да пият с тази цел, допълва д-р Спасов. Той не препоръчва никакъв алкохол на хипертониците и на хората със сърдечносъдови заболявания - нито твърд, нито по-лек като бира и вино. Доказателства за ползата от твърдия алкохол има само при пациенти с исхемична болест на сърцето и то, ако дозата не надвишава 20-25 грама. Съветваме тези, които не са започнали да пият, да не го правят изобщо, казва още лекарят.

Коментари