Публикация

Наднорменото тегло прави костите чупливи

Ново проучване разкри връзка между повишените нива на мазнини в кръвта и риска от остеопороза


Мастните отлагания в органите и кръвта повишават риска от остеопороза, съобщава Berliner Ärzteblatt („Берлински лекарски вестник”). Расте ли коремът, това се отразява и на костите. Отлагането на мазнини в черния дроб, мускулите и в кръвта обаче също допринася за загуба на костна маса.

Досега наднорменото тегло се свързваше преди всичко с проблеми на сърцето и кръвообращението. Сега обаче става ясно, че мазнините в органите намаляват съдържанието на минерали в костната структура. Проучването обхванало 106 мъже и жени на възраст от 19 до 45 г. Всички те били с голямо наднормено тегло. Учените установили, че онези, които имали високо съдържание на мазнини в черния дроб и мускулите, имали повече мазнини и в костния мозък. Д-р Мириам Бредела, радиолог в „Дженеръл Хоспитал” в Масачузетс, пояснява, че високото съдържание на мазнини в костния мозък повишава съществено риска от счупвания на самите кости.

Опасностите за сърцето и костите не са свързани само с високите нива на лошия холестерол. Също и високите нива на триглицеридите допринасят за отлагането на мазнини в костния мозък и по този начин повишават риска от остеопороза.


Коментари