Публикация

Безплодните мъже са по-податливи на ракови заболявания

Учени препоръчват хората под 30-годишна възраст със заболяването азооспермия да се подлагат на тест


Учени от Станфордския университет са установили, че страдащите от безплодие мъже са по-застрашени от развитие на онкологично заболяване, съобщи "Медвести". Резултати от ново изследване показват, че мъжете над 30-годишна възраст с диагноза азооспермия - липса на сперматозоиди в еякулата, рискът е осем пъти по-голям. 

Един от авторите на проучването - проф. Майкъл Айзенберг припомня, че до момента науката бе установила известна зависимост между мъжкото безплодие  и рака на тестисите. Новите данни обаче сочат, че съществува риск за развитие и на други локализации. До този извод учените са достигнали след анализ на клиничните случаи на няколко хиляди души с диагноза рак. Оказало се, че около една четвърт от тях страдат от азооспермия. 

Предполага се, че азооспермията е генетично заболяване. Експертите обясняват, че нарушенията при около 25%  от човешките гени могат да бъдат предпоставка за развитие на заболяването. 

По тази причина проф. Айзенберг препоръчва хората с това заболяване под 30-годишна възраст да се подлагат на тест, който да помогне за ранното откриване на различни видове рак.

Коментари