Публикация

Проф. Камен Плочев: Самолечението с реза не помага при хепатит

По време лечението пациентът трябва да лежи, защото по този начин в черния дроб навлиза повече кръв и кислород, който помага за изграждането на новата клетка.


Хепатитът А e остро инфекциозно заболяване, което преди време бе типично за децата до 15-16 години, но днес вече поразява хора от всички възрасти, коментира проф. Камен Плочев – началник на Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести във ВМА в София.

Пътищата на разпространение на болестта са контактно-битов, хранителен, воден. Предава се главно със замърсени ръце и предмети, хранителни продукти и вода.

Инкубационният период продължава около 45 дни, след което се появява грипоподобна симптоматика - температура, болки в ставите, в мускулите, в корема, възможно е да има и разстройство. Симптомите, които дават основание на човек да мисли за хепатит, са промяна на цвета на урината (тя потъмнява), изпражненията стават бели. В същото време очите пожълтяват, същото се случва и с кожата. Важно е да се отбележи, че пациентът разпространява заразата преди и малко след като пожълтее, коментира проф. Плочев. Той предупреждава още, че заболяването е доброкачествено, но интензивното физическо натоварване по време на инкубационния период може да се окаже предпоставка за евентуални усложнения. Такива са тежкото и продължително или светкавичното (фудроянтно) протичане на болестта, което може да доведе до смърт.

По време на лечението пациентът трябва да лежи, защото по този начин в черния дроб навлиза повече кръв и съответно кислород, който помага за изграждането на новата клетка, обяснява специалистът. Той е категоричен, че в никакъв случай не бива да се прилага самолечение, тъй като това води до сериозни усложнения. Много разпространен е митът, че помага  пиенето на реза -  стрита жлъчка от болна коза. Това е абсолютна заблуда. Практиката показва, че пациентите, приложили такава самотерапия, постъпват като едни от най-тежките случаи в инфекциозните отделения. 

Проф. Плочев съветва да се поддържа добра хигиена и да не се разчита на „лечение” от интернет. Там има много информация, но това не е медицина и четенето не замества посещението при лекаря, допълва той.  Имунизацията е посочен като особено ефективен метод срещу хепатит А. В момента за тази форма на болестта ваксинацията е препоръчителна, докато за хепатит В попада в задължителния имунизационен календар.


Коментари