Публикация

Фталатите са опасни за женската плодовитост

Можем обаче да намалим въздействието на фталатите, като избягваме ползването на дезодоранти и козметични продукти и притоплянето на хранителни продукти в пластмасови опаковки.


Известно бе, че фталатите - химични вещества, използванипри производството на пластмаси, на парфюми и на козметика, имат вреден ефект върху плодовитостта на мъжете. Ново изследване обаче показва, че дори малки дози от тях могат да навредят и на женската плодовитост, съобщава сп. "Сианс е авнир".
Според резултатите от американско изследване, представени през юли т. г. пред конгрес на Европейското дружество по човешка репродукция и ембриология, фталатите имат вреден ефект върху плодовитостта на жените, подложили се на инвитро оплождане. 

Учените определили въздействието на веществата, като проучили наличието им в проби урина от 231 подложили се на инвитро оплождане жени. За целта изследвали също различни маркери за реакция към инвитро оплождане, като например броя на успешните имплантации. Данните показали, че 95 на сто от пробите съдържат фталати и че рискът от неуспешна имплантация нараства с увеличаване на тези вещества в урината. 

Д-р Айрин Сутър от Масачузетската обща болница все пак е на мнение, че на базата на резултатите от изследването е трудно да се направят обобщени изводи за цялото население, тъй като в случая става въпрос за жени, подложили се на инвитро оплождане. Можем обаче да намалим въздействието на фталатите, като избягваме ползването на дезодоранти и козметични продукти и притоплянето на хранителни продукти в пластмасови опаковки. 


Коментари