Публикация

Д-р Огняна Божидарова: Амбулаторният специалист у нас е обречен да бездейства

„Няма талони” не е драма само за пациентите, а и за лекарите, твърди неврологът от Шумен


Това е професията на най-квалифицираните лекари в България - специалистите. Ние сме тези които работим, ако личните лекари ни насочат пациенти, ние работим в медицински центрове, или имаме собствени индивидуални практики. За нас в обществото не се говори. Чуваме само – свършиха талоните на общопрактикуващите лекари, в болниците има лимити.За специалистите –кардиолози,невролози,педиатри,очни болести и т.н. които работят само в амбулатория, никой не говори.Не говорим и ние самите, защото имаме различни интереси.Много от нас работят и в болница т.е. имат сигурността на заплащането,както и отпуски и осигуровки, а в кабинетите доработват нещо. Говорим за голямата група специалисти, които трябва да изкарват доходите си само от работа в кабинета.

Ние работим кампанийно - има талони в началото на тримесечието - поработваме, към края седим по принуда. Преглеждаме само насочени пациенти, т.е. трябва да сме в добри отношения с лични лекари и болници, за да работим. Има тарифа колко да заплатим за талон или процент за лабораторни изследвания, за да дойде пациента точно при нас, а не коментирани от колегите да бъде насочен другаде. Обикаляме по селата, за да преглеждаме повече пациенти, за което също има договорка с джипито. Не ходим по курсове за повишаване на квалификацията, защото няма кой да ни изкара парите, както и издръжката на персонала ни.

Ако си на работа - т.е. здрав, има доход, ако не, няма, а месечните разходи се увеличават постоянно. Вярно, много от специалистите имат четирицифрени суми в месечните си фактури, но са за сметка на здравето и качеството на работата ни - конвейра от прегледани пациенти. Ние работим на парче. Така си получаваме и възнагражденията - процент от общата бройка.

„Няма талони , има лимити, не мога да те изледнам. Влез в болница да те изследват и лекуват. Ние в амбулаторията знаем как, но не можем, забранено ни е”, чува всеки втори пациент.Това ли е медицината на 21 век?! Лечението в болница е в пъти по-скъпо, но няма кой да направи сметката.

Живеем във време на протести и промени. Призовавам ви, колеги амбулаторни специалисти. Време е да променим статута си и да потърсим правата си. Нека не се оплакваме само помежду си, а да започнем продуктивна дискусия. И дано ни чуят!

*Д-р Огняна Божидарова е специалист по нервни болести от ДКЦ-Шумен

Коментари