Публикация

Ментоловите цигари с повече рискове за общественото здраве от обикновените

Много често „свежестта” на ментата притъпява силата на цигарения дим.


Американската агенция за контрол на храните и лекарствата стигна до извода, че ментоловите цигари носят по-големи рискове за общественото здраве от обикновените, но засега няма да направи препоръки за ограничаването на продажбата или забраната
им.

Федералната агенция оповести независимото си становище вчера и потърси мнението на здравните власти, на тютюневата промишленост и на други засегнати страни за възможното налагане на ограничения на цигарите с ментово ухание - един от бързо
разрастващите се сегменти в бранша, съобщава БТА.

Специалистите от американското държавното контролно ведомство изтъкнаха, че техните изводи не се основават на това дали ментоловите цигари са повече или по-малко токсични от обикновените.

Но те разполагат с достатъчни данни, че този бранд тютюневи изделия се свързва все по-често с въвеждането на младите пушачи в никотинова зависимост, а след това те по-трудно от останалите загърбват вредния си навик.

Много често „свежестта” на ментата притъпява силата на цигарения дим и тези цигари често се рекламират като „по-мека” алтернатива на обикновените. Но това съвсем не е така и те поставят редица проблеми пред общественото здравеопазване.

Употребата на ментолови цигари в САЩ непрекъснато расте. През 2008 г. тя е заемала 33,9 процента от общия пазарен дял на тютюневите изделия, а през 2011 г. - 37,5 на сто.


Коментари