Публикация

Д-р Р. Тодорова: Не може всяка болница да работи с касата

Проектите за електронна здравна карта, електронно досие и електронна рецепта ще бъдат замразени.


Ако трябва да дам оценка, оставих здравната каса с 5 минус, а я заварвам за тройка. Има хаотичност, няма екипност.
Това заявява д-р Румяна Тодорова, управител на Националната здравноосигурителна каса, в интервю за в. „24 часа”.

„Трябва да създаваме екип от експерти, които всеки ден да идват с план какво ще работят днес. Някой трябва да е обединител на работещите тук. Прекратено е поддържането на сертификацията по ИСО, а той гарантира добро ниво на управление. Нали когато институцията е добре организирана и работи на ниво, има очи да иска същото и от партньорите си”, пояснява д-р Тодорова. Тя посочва, че в институцията никога не е имало изцяло зает щат, а сега за първи път е така.

Според нея като количество контролът в касата не е занижен – правят се много проверки. Липсвала обаче аналитичната част - какво следва от установените пропуски, защо е станало така. „Всичко е свършвало с проверките. Не се знае например защо в някои районни каси се превишават бройките направления, а в други – не”, казва управителят на НЗОК.

Д-р Румяна Тодорова изразява недоумението си от промяната на Закона за здравното осигуряване така, че управляващ орган на касата остана само Надзорният съвет. „Къде са представителите на обществените организации? Когато се одобрява бюджетът например, трябва да участват освен държавата и работодателите, синдикатите, организациите на пациентите, и то не само с по един представител. Така ще можем и ние да попитаме гражданите изпълняват ли задълженията си към институцията, преди да искат свободен достъп, лекарства с намаление и т.н. Оказва се, че законът е задължителен само за милион и половина работещи”, коментира д-р Тодорова.

От думите й става ясно, че не е ясно каква е събираемостта на здравните вноски в момента.
„С въвеждането на единната сметка от НАП вече не знаем в детайли как се събират вноските. Даже имаме жалби от пациенти, които са се издължили, но в системата излиза, че не са и губят правата си. Просто парите им отишли за покриване на други задължения в НАП. Това също е проблем, който изисква намеса”, категорична е д-р Тодорова.

Попитана кои са лобитата в здравния бизнес, които в успяват да променят управленските решения в свой интерес, д-р Тодорова отговаря: „Те не са толкова в касата, колкото извън нея - вижте например колко частни болници се откриват постоянно. Самият факт, че касата е принуждавана да сключва договор с всички появили се болници, да плаща всички новопоявили се лекарства от позитивния списък, звучи абсурдно. Не може бюджет, гласуван с определени рамки предходната година, да се товари 2 пъти през текущата година с нови лекарства за неизвестни суми. Отделно се товари с договор с всяка нова болница. Това са интереси”.

Тя изтъква, че вече има предложения от страна на самите болници касата да сключва договори селективно, а не с всички по задължение. „Ще трябва да отговарят на критерии, щом искат да ползват обществен ресурс”, допълва д-р Тодорова.

От интервюто става ясно още, че проектите за електронна здравна карта, електронно досие и електронна рецепта ще бъдат замразени поради липса на средства.

Коментари