Публикация

Изходът от сърдечни операции има пряка връзка с фазата на Луната

Пациентите най-добре се възстановяват от операция на сърцето, направена при пълнолуние


Американски учени установиха, че пациентите се възстановяват най-добре при операция на сърцето, осъществена при пълнолуние.

Изследването, проведено в болницата в Роуд Айлънд, обхванало 210 души, които претърпели специфична хирургическа интервенция при дисекция на аортата през периода януари 1996 г. - декември 2011 г. Това животозастрашаващо състояние се причинява от разкъсване във вътрешния слой на този кръвоносен съд.

Ръководителят на изследването - кардиохирургът д-р Франк Зелке, изтъкна, че при пациентите, претърпели хирургична намеса по време на пълнолуние, рискът да починат след процедурата бил по-малък в сравнение с оперираните в друга фаза на Луната.
Тяхното възстановяване също протичало по-бързо - 10 дни при оперираните при пълнолуние срещу 14 дни при останалите.

Откритието си екипът на д-р Зелке публикувал в авторитетното издание Interactive Thоracic Surgery, съобщава БТА.

Благотворното въздействие на пълнолунието по време на операциите и възстановяването след тях стана известно под името „Трансилвански ефект”. Учените още спорят дали има някаква връзка между фазата на Луната и нашето здраве. Но откритията на хирурзите от Роудс Айлънд като че ли се потвърждават от предишно германско изследване, осъществено от лекари от Централната болница в Аугсбург, които анализирали медицинските показатели на 16 хиляди пациенти, получили сърдечни инфаркти.

Те констатирали, че техният брой бил значително по-малък по време на пълнолуние и в трите дни след него. Някои учени предполагат, че гравитацията на Луната оказва въздействие върху сърдечната дейност на човека. При пълнолуние се комбинира
притегателната сила на Слънцето и тази на Луната и тогава гравитационните им сили са най-изразени. А те се отразяват благотворно върху кръвообращението в организма.


Коментари