Публикация

Жена роди здраво бебе, растнало 3 месеца в утробата с мъртъв близнак

Жената забременяла с близнаци ин витро, но единият починал още в петия месец


33-годишната Ивелина Иванова от Сливен, която имала сериозни репродуктивни проблеми, е заченала ин витро в Клиничния институт за репродуктивна медицина в "Св.Елисавета" – Плевен. Процедурата е била извършена от акушер-гинеколога д-р Стефан Стефанов като жената е забременяла с близнаци от първия опит след 12-годишен стерилитет. Бременността започнала да протича нормално, без проблеми, но през петият месец единият близнак починал. 

В тази ситуация досега се предизвикваше раждане или съответно прекъсване на бременността, поради риск от инфекция, пояснява д-р Стефанов пред БТА. В случай обаче заради силно желаната бременност - специалистът заедно с колегата си доц. Светлозар Стойков от АГ-клиниката на Университетската болница в Плевен решили да не прекъсват бременността, тъй като теглото на живия близнак било под 500 грама и той нямал шанс да оцелее. 

Пациентката била приета под постоянно наблюдение в болницата и е достигнала термина, в който родила нормално износено живо и здраво дете в деветия месец. Бебето е момче с тегло 2,8 кг. „Мисля, че по света е имало, но в българската медицинска практика досега не сме имали толкова дълго - три месеца, жена да износи живо дете нормално при наличие на мъртъв близнак”, коментира пред агенцията д-р Стефанов.

Бебето и майката, която е медицинска сестра в Силвен, вече са изписани от болницата.


Коментари