Публикация

Солта е табу за болните с цироза

Пациентите трябва да знаят, че спирането на алкохола е решаващо за подобряване на състоянието


Чернодробната цироза е краен стадий на всички хронични чернодробни заболявания. Изразява се в повишаване на количеството на съединителната тъкан на черния дроб, което влошава работата на нормалните клетки, извършващи всички обменни функции в организма.

Болестта е значително  разпространена в България, което се дължи на повишената консумация на алкохол - най-честата причина за чернодробни увреждания. Особено тревожен е фактът, че нараства честотата на вирусните хепатити – най-вече В и С. Медицинската практика е доказала, че вирусната инфекция с хепатит В и С и пиенето водят до бърза декомпенсация на чернодробната болест. Съществуват и други причини, които допринасят за прогресията на заболяването. Много показателен пример е честото използване на медикаменти, като някои видове антибиотици, които пациентите приемат без да се консултират с интернист или с гастроентеролог. Сред по-младите  пък употребата на непозволени средства може да доведе до прогресия на болестта. Известно е, че замърсеният инструментариум при използването на наркотици е основен рисков фактор за предаване на заразата с хепатит В и С. 

Чернодробната цироза протича в два стадия – компенсирана и декомпенсирана. Хората с цироза трябва да знаят, че спирането на алкохола води до стабилизиране и дори до обратно развитие на чернодробното увреждане. Тези пациенти могат да разчитат на добро качество на живот.
В случай че продължат пият, рискът от декомепенсация на черния дроб става твърде висок. Декомпенсацията се проявява с подуване на корема поради наличието на вода (асцит), получаване на отоци по долните крайници – оточен синдром. Болните имат сериозни проблеми със съсирването на кръвта,  разширени вени, възможно е да пожълтеят.

При компенсираната чернодробна цироза липсват клинични оплаквания и някои хора  продължават да пият. Особено застрашени са носителите на вирусни инфекции. Ето защо трябва да се знае, че въпреки липсата на клинични оплаквания, човек може да бъде сериозно болен.

Много често посещението при специалист установява увеличен черен дроб с твърд чернодробен ръб, възможно е да има увеличение и на слезката.

Ехографското изследване пък може да покаже първите симптоми на декомпенсация на черния дроб с поява на течност в корема. Затова, ако пациентите са носители на определен типвирусен хепатит и консумират алкохол, задължително трябва да посетят гастроентеролог, който да оцени състоянието им и да даде насоки за по-нататъшно поведение.

За съжаление практиката показва, че тези болни идват при нас, когато заболяването вече е твърде напреднало. Успяваме да ги стабилизираме, но след това е въпрос на лична мотивация и на психологичен фон как ще реагира болният.

Лечението на декомпенсираната чернодробна цироза включва диетичен режим. Необходимо е ограничаването на приема на сол. При хората с асцит или отоци в долните крайници организмът има свойството да излъчва чрез бъбреците само определено количество натриев йон и да дава съответна диуреза. Над определено количество натрий ( 75 mmol) бъбрекът престава да излъчва натриев йон. Натриевият йон се задържа в организма и увлича течност със себе си. Това причината за набиране на вода в корема. Ето защо най-важната мярка при хората с асцит е да спрат солта.

Прогнозата при алкохолните чернодробни увреждания е сравнително добра, ако пациентът посети гастроентеролог истриктно спазва инструкциите. В противен случай резултатът може да бъде много лош.  


Коментари