Публикация

Учени: Любовта наистина причинява душевна болка

„Хормонът на любовта” при определени условия може да активизира участъци на мозъка, които усилват болезнените спомени


Американски научен екип доказа, че любовта може да причини душевна болка заради въздействието на „любовния хормон” окситоцин върху човешкия организъм.

Този хормон отговаря за чувството на социална привързаност, но при влюбване той усилва лошите спомени. Окситоцинът изостря чувството за страх и тревожност, които оставят дълбоки рани в душата. До този извод стигнал екипът на Йелена Радулович от Северозападния университет в Чикаго, който публикува откритията си в изданието Nature Nueroscience, съобщава БТА.

„Хормонът на любовта” при определени условия може да активизира специфични участъци на мозъка, които усилват болезнените спомени. Те траят дълги години и много трудно отшумяват.

Окситоцинът може да ни изведе до върхове при романтичната ни привързаност, но и до силни спадове в нашето емоционално състояние, които обикновено ни тежат на душата.

„Трябва да осъзнаем двойната роля на окситоцина, съветва Йелена Радулович. Той може да отключи или да намали чувството ни за страх и тревожност, в зависимост от социалния контекст. Новите проучвания в тази насока ще ни позволят да оптимизираме леченията с окситоцин, при които да подобрим чувството за душевен комфорт, вместо да отключим негативни реакции”.


Коментари