Публикация

От печата: Бюджетът на здравната каса бил за 10 месеца

За лечение ще се пренасочват дори пари, заделени за техника


Националната здравноосигурителна каса има разчетени пари само за десет месеца.
Това съобщава в. „Преса”, като цитира изказване на управителя на здравната каса д-р Румяна Тодорова пред БНТ.

„За последните два месеца бюджетът не е разчетен, разчита се на резерва от 269 млн. лв., с който да се покрият разходите за последните два месеца от годината, което е изключително рисковано”, каза Тодорова.  Тя била изумена, че по този начин се конструира бюджет. Оказало се, че това било практика за последните 2-3 години. „Винаги се заделя 10% резерв, който може да се разблокира в края на годината, като се види къде има дефицити. Но да се оставят два месеца до декември, е изключително рисковано”, обясни новата шефка на касата.

На 29 юли тя ще внесе в Надзорния съвет на НЗОК програма с мерки как да се излезе от ситуацията така, че да няма отказано лечение за нито един пациент, и как да продължи финансирането на здравните заведения с нормални темпове. В тази програма ще се запише, че част от парите за издръжката на касата, предимно за инвестиционни разходи, ще отидат за здравноосигурителни плащания.

Като пример д-р Румяна Тодорова дава предвиденото купуване на техника за нуждите на администрацията, което може да се отложи. През септември ще има яснота за точната сума, която ще бъде пренасочена за плащане на лечение. Ясно е само, че това няма да става за сметка на съкращения на персонал в националната и районните здравни каси.

„Трябва да се направи едно споразумение между НЗОК и медицинския одит и двете институции да осъществяват контрол”, каза още д-р Тодорова. Вече е имало предварителни разговори в тази посока. „Касата не договаря лекарства, всеки може да получи комбинация от лекарства, които лекарят е преценил и касата трябва да плаща. Нямаме механизъм да установим целесъобразност на действията на лекаря. Затова беше създадена дирекция „Медицински одит”, обясни д-р Тодорова. Те имат възможност да кажат дали дейността е качествено извършена. Но разковничето в решаването на проблема с прозрачното финансиране е било в електронната система.


Коментари