Публикация

Генетичните мутации – причина за алергии

Проблеми при генетичното кодиране на протеина TGF-бета може да станат причина за възникване на астма, екземи


Генетични мутации играят важна роля при възникването на голям брой алергии, установиха американски учени.

Екипът на д-р Хари Дитц от болницата „Джонс Хопкинс” в щата Мериленд установи, че тези гени кодират един протеин, наречен TGF-бета, познат с широкото си въздействие върху човешкия организъм - от растежа на клетките до „общуването” между тях.

Дисфункциите на този протеин играят важна роля и при някои редки генетични заболявания, като синдрома на Марфан и на Луис-Дитц. Те засягат свързващите тъкани в целия организъм и причиняват артериални лезии.
Учените получили данни, че същите тези генетични дисфункции, засягащи протеина TGF-бета, играят важна роля и при възникването на астмите, на хранителните алергии и на екземите.

Дефектният протеин, който карал пациентите да страдат от синдромите на Марфан и на Луис-Дитц, предизвиквал много често у тях и алергични заболявания.

Екипът на Хари Дитц изучил 58 пациенти на възраст между 7 и 20 години, страдащи от споменатите синдроми и лекувани в болницата „Джонс Хопкинс”. Авторите на проучването установили, че лекарството Losartan, с което се лекува високо кръвно
налягане, давало много добри резултати и при лечението на алергии. То помага за спиране на опасното подуване на аортата, причинено от лошото функциониране на протеина TGF-бета при пациентите, страдащи от синдромите на Марфан и на
Луис-Дитц.


Коментари