Публикация

Лекари от три болници оперират заедно чрез телемост

Специалисти в София ще отстраняват карцином на гърда с помощта на колеги във Варна


С демонстрационна операция по отстраняване на карцином на гърдата ще бъде представен официално проект за телемедицинска свързаност между три български болници. Операцията ще бъде извършена от д-р Евгений Василев в Първа АГ болница „Св. София”. Същевременно ще се наблюдава и консултира в реално време от варненските лекари проф. Радослав Радев, гръден хирург в УМБАЛ „Света Марина“ и патолога д-р Иван Красналиев. Телемост ще бъде осъществен и с ВМА, където операцията ще консултират полк. доц. Деян Йорданов, началник на клиниката по „Гръдна хирургия“ и патологът д-р Албена Факирова.

Проектът се казва „Телемедицинска свързаност между ПСАГБАЛ „Света София“ гр. София и УМБАЛ „Света Марина“, гр. Варна“. Партньор по него е и ВМА. Събитието ще се състои на 29 юли от 10:15 часав учебната зала на АГ болницата.

На събитието ще присъстват изпълнителният директор на ПСАГБАЛ „Света София“ д-р Иван Костов и ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов. Поканени са министри, шефове на здравни комисии и институции.


Коментари