Публикация

Нови стряскащи надписи върху цигарите

Брюксел може да задължи и поставянето на картини на болни хора или увредени органи върху кутиите.


От 2014 г. върху кутиите на цигарите ще има нови предупредителни надписи. „Стряскащите” пушачите текстове вече са готови. Това е записано в проект на наредба, публикуван на електронната страница на Министерството на икономиката, съобщава в. „Труд”.

Изискването да се сменят периодично надписите върху кутиите с цигари бе въведено от Европейската комисия през март. Според Брюксел хората свикват с предупрежденията и затова е добре да се сменят по-често. Така заплахите за здравето както на пушачите, така и на околните имат по-голям ефект, смятат еврочиновниците.

Според разработените варианти на нови надписи тютюнопушенето може да убие вашето неродено дете, може да увреди венците и зъбите ви, може да увеличи риска от ослепяване, да увеличи риска от импотентност, да направи по-лесно вашите деца пушачи, както и да причини инфаркт.

Отпаднали са предупрежденията, че пушачите умират по-млади и че пушенето причинява рак на кожата. Кутии със стари предупредителни надписи ще могат да се продават в магазините най-късно до 28 март 2016 г. Брюксел се готви да задължи производителите на цигари освен страшни надписи да поставят и стряскащи картини на болни хора или увредени органи върху кутиите.


Коментари