Публикация

Слаб пациентски интерес към здравните досиета

Близо 5 000 пациенти, които имат парола за достъп, нито веднъж не са отворили досието си


Четири месеца след улесняване на достъпа до здравните досиета интересът към тях все още остава слаб. Едва 11 012 граждани са чели поне веднъж здравното си досие от април досега. Други 4 573 пък са получили парола за достъп, но не са проверявали публикуваната в системата информация, сочат данните на здравната каса, цитирани от в. Сега.

От 15 април достъпът до здравните досиета вече става и с персонален код, а не само с електронен подпис, както беше преди това. Кодът е с 10 символа и се издава лично на здравноосигурения от районната каса. Услугата е безплатна. Комбинацията за достъп се получава на хартиен носител в запечатан плик.

В досието се съдържа информация за извършените медицински услуги, за които касата е платила - при личния лекар, стоматолога, лечение в болница и др. Достъпната информация е от 2009 г. досега, а за стоматологичната помощ - от м.г. Системата позволява на пациентите да избират или сменят личния си лекар онлайн, като промените се съхраняват в досието. Срещу абонамент потребителите могат да получават sms или електронна поща за промяна в пациентската информация, кога наближава профилактичният преглед и др.


Коментари