Публикация

114 000 българи смениха личния си лекар

Най-много се търсели общопрактикуващи лекари, които да издават болнични без медицинска причина


Над 114 000 души са сменили личния си лекар през юни тази година, показва справка на НЗОК, цитирана от в. Телеграф. Оказва се, че една от най-честите причини за смяна на доктора е прекратяването на договора му със Здравната каса поради сливането на няколко практики в една или смъртта на общопрактикуващия лекар. Смяната на местоживеенето е друг чест мотив за избор на нов лекар, разясняват от касата. Най-много хора - 22 499 души, са решили да сменят джипито си в София. Само 1420 души в Силистра пък са заявили, че искат нов личен лекар.

Много хора предприемат тази крачка, търсейки джипи, което да издава болнични, дори когато това не е необходимо по медицински причини. Това бил сред основните критерии при избора на лекар, допълва вестникът. Друго важно условие било да не отказва направления. Именно липсата на талони за специалист е една от най-честите причини за недоволство от семейния лекар. Не липсват и по-сериозни оплаквания от джипитата, като голяма част от тях са свързани с опит за рекетиране, съобщава Телеграф.

Хората могат да сменят личния си лекар два пъти годишно - през юни и през декември. Ако на човек му се наложи да се мести в друг град, тогава той може да избере джипи по всяко време на годината. Когато се налага престой в друго населено място от 1 до 5 месеца, може да бъде направен временен избор на личен лекар. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигурения за периода на пребиваването му на новото място. При изтичане на срока на временния избор пациентът автоматично се връща в списъка на постоянния си личен лекар, разяснява вестникът. Когато гражданинът пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие.


Коментари