Публикация

От печата: Касата не плаща за най-тежко болните

Доктори настояват за методика, по която НЗОК да финансира лечението


Директори на болници предлагат Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да изготви методика, по която да започне да плаща в реален обем лечението на най-тежко болните и скъпоструващи пациенти. В момента предвидените средства за тях изобщо не достигат. Лечението на някои българи излиза между 20 000 и 50 000 лв., болниците няма как да не приемат тези пациенти и трупат дългове, съобщава в. „Труд”.

„Имаме 300 такива пациенти годишно, които ни струват 2,5 млн. лв. Това е приблизително бюджетът на цялата болница за един месец (3 млн. лв.)”, съобщава пред „Труд” проф. Владимир Пилософ, директор на Националната кардиологична болница (НКБ). Средният престой в НКБ е 5-6 дни, а тежко болните лежат над 15 дни. Това са например деца и възрастни с инфекциозен ендокардит (възпаление на сърдечните клапи), при които само антибиотиците може да струват 20 000 лв.

В такъв размер е и лечението на болни с мозъчни усложнения, на деца с вродени сърдечни малформации, които се подлагат на операции и със седмици лежат в реанимация. „Накрая се получава така, че който работи най-много, не му плащат”, посочва проф. Пилософ.

Същото било положението и в столичната „Св. Анна” (бившата Окръжна болница). „Имаме пациенти с инфекциозни менингити и менингоенцефалити, за които НЗОК ни плаща по 700-800 лв., а лечението им струва 10-15 хил. лв. Хората с политравми (множество травми) струват на болницата около 17 000-20 000 лв., а годишно отчитаме около 200 такива случая. При пациенти с дик синдром (при който организмът започва да кърви отвсякъде), цената само на една ампула, стопираща процеса, е 7000 лв., а понякога се налагат повече”, пояснява д-р Димитър Димитров, директор на „Св. Анна”. Той също настоява НЗОК, заедно с БЛС, да изготвят методиката и на 1 или 3 месеца след ревизия да се осигурява плащане за скъпите случаи.

„До момента някак се оправяме, като работим с амортизирана апаратура, спираме основни ремонти, пестим от храна, намаляваме заплати, но това не може да продължава вечно”, казва д-р Димитров.

Областните болници, в които се приемат много пациенти с политравми (обикновено след катастрофи), имат същия проблем. От касата засега нямат отговор на проблема, който вече е поставен пред тях, допълва изданието.


" }-->

Коментари