Публикация

Стойте по-далеч от климатика

Интервю с д-р Антоан Каразапрянов, специалист по нервни болести и мануална медицина.


- Д-р Каразапрянов, от какво са предизвикани типично летните оплаквания в кабинета на невролога?
- Най-типичните симптоми, споделени от пациентите по това време на годината, са болки и ограничени движения в опорно-двигателния апарат. Най-засегнати са вратът, гърбът, кръстът и крайниците. Тези оплаквания като правило се провокират от засилената трудова активност от всякакъв характер през лятото, от охлаждането при плуване и къпане в морето, реки и язовири.

- Мнозина се опасяват от климатиците, основателно ли е?
- Климатичните инсталации са достижение на съвременната цивилизация. Но всяко нещо от техническия прогрес носи и своите рискове. През летните месеци твърде често пациентите сами назовават предполагаемата причина за техните болки и скованост – климатиците. Според моите наблюдения най-засегнати са вратът и гърбът, може би защото те първи влизат в контакт със студените струи въздух. Но за да може да изготвим правилен лечебен алгоритъм, трябва добре да проумеем какви процеси протичат в тялото. Нека хирата знаят, че земната гравитация е основната първопричина за болките и деформациите в гръбначния стълб.

Изправеният човешки гръбнак средно 16 часа на ден се „бори” срещу земното привличане. Натискът е вертикален. Страдат междупрешленните дискове и стави. Тенденцията е дисковете да се „сплескват”, а междупрешленните стави да се приплъзват надолу.

Огромна роля има и обездвижването в епохата на автомобилите и компютрите. Цели мускулни групи по гърба и корема атрофират. Нарушава се функцията на гръбначния стълб. А климатиците само „посочват” на потърпевшите къде нещо не е наред. Това са участъци, които редовно в годините създават болкови усещания. Чрез прякото излагане на студените въздушни потоци се задействат рефлексните сегментни дъги и пациентите се обездвижват от болка. Но това се случва в участъците на гръбначния стълб, където предварително вече има патологични изменения в дисковете и дисфункция на междупрешленните стави. Подобно нещо се установява и в стоматологичните кабинети. Пиенето на студена вода и сладкото от смокини предизвикват болка в устата на пациента, но в действителност това става на базата на вече напреднал болестен процес в даден зъб.

Лечението на болките във врата, кръста и гърба трябва да бъде комплексно – мануална диагностика и терапия, физиотерапия, медикаменти, балнеотерапия. Лично аз в 23-годишната си практика най-често прилагам мануална терапия и медикаментозно въздействие с „Неокс” - капсули, крем и олио.

- Климатици има навсякъде. Какви са препоръките ви, за да не се получат неприятните схващания посред лято?
- Много важно правило е да се избягва прякото излагане на студения въздушен поток. Разликата в температурата извън и вътре в помещението (или в колата) не бива да бъде повече от 10 градуса.

През летните горещини трябва да се избягва пиенето на много студени напитки. Желателно е да се консумира най-малко 30 ml вода на килограм телесна маса за денонощие.

Препоръчвам също така упражнения с умерена интензивност – йога, пилатес, аеробика, плуване, бягане. Защото е особено важно поддържането на мускулатурата в добър тонус.

______
За контакт:
Сливен, ул. „Иван Вазов” 9
0888 471577


Коментари