Публикация

НЗОК отмени методиката за медицинските изделия

Пациентите ще имат избор да доплащат за по-скъпи изкуствени стави


Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса отмени скандалната методика по договаряне на стойността на медицинските изделия, съобщава в. „Телеграф”.

Става дума за изкуствени сърдечни клапи или стави, които се заплащат от касата в условията на болничната и извънболничната медицинска помощ. Според процедурата до момента здравната каса покриваше най-евтиното изделие в група, като пациентът няма право сам да реши на коя фирма да се довери или да доплати за по-скъпо струващо изделие. Ако въпреки всичко той се откаже от най-евтиния вариант и реши, че иска различна става например, трябва да покрие цялата сума със собствени средства.

Всекидневникът припомя, че методиката доведе и до жалби в Комисията за защита на конкуренцията и тя излезе с решение, че касата трябва да промени условията за договаряне на медицински изделия. Една от причините за вчерашното решение на НС на касата за отмяна на методиката е, че липсата на възможност за доплащане нарушава правото на пациента да ползва сумата, определена като пределна за съответната група изделия.

Очаква се до края на август да бъде изработена нова методика за договаряне на тези изделия, която да бъде предложена за утвърждаване.


Коментари