Публикация

В домовете си отглеждаме супербактерии

Те развиват потенциално смъртоносни мутации, за да преодолеят действието на почистващите агенти


Хората отглеждат ново поколение устойчиви на лекарства супербактерии в домовете си заради масовата употреба на антибактериални сапуни и кухненски принадлежности, пише в. „Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Бактериите развиват потенциално смъртоносни мутации, за да преодолеят действието на почистващите агенти, предназначени да ги унищожават. Това кара експертите да отправят призив към потребителите да спрат да купуват подобни продукти.

Заплахата е изяснена в изследване на специалисти от университета на Бирмингам. Авторите му разкриват как широко разпространената хранителна бактерия салмонела е развила устойчивост към активното почистващо вещество биоцид, използвано в сапуни и течни препарати. Салмонелата също така оцелява, въпреки прилагането на антибиотици.

„Традиционните сапун, вода и белина са достатъчни за домашна употреба”, казва д-р Марк Уебър от изследователския екип.

„Антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за следващото поколение. Хората смятат, че антибактериалните сапуни ще ги отърват от бактериите, но истината е, че те често не са по-ефективни от обикновените сапун и вода”, допълва
микробиологът професор Лора Падок, цитирана от БТА.


Коментари