Публикация

От печата: Оперират сърце в 7 града

МЗ подготвя нова карта не само на болниците, а и на високотехнологичните дейности в тях


Максимум 7 трябва да бъдат болниците, в които ще се оперира сърце в страната. Това смятат кардиохирурзите у нас, пише в. „Стандарт”, като изтъква, че мнението им е изключително важно, тъй като здравното министерство подготвя нова карта не само на болниците, а и на високотехнологичните дейности в тях съвместно със съответните специалисти.

Идеята за планирането и разпределението е залегнало и в новата здравна стратегия, която пише министерството. На регулация ще подлежат инвазивната кардиология, кардиохирургията, трансплантациите, неврохирургията, изследванията с ПЕТ/СКЕН. Идеята е тези дейности да не прави всяка клиника, която поиска, но и да не бъдат концентрирани на едно място, както е в момента, става ясно още от публикацията.

Кардиохирургия трябва да има във Варна, Плевен, Пловдив, Бургас и две или три в София, казва проф. Генчо Начев - национален консултант по кардиохирургия. Той предлага и 8 критерия, по които да стане разпределението на клиниките.
Според него трите най-добри трябва да работят със здравната каса, а останалите да са на кешов пазар.

„Неравномерно е и разпределението на неврохирургиите в страната. В момента у нас има около 16 центъра, като половината се намират в София”, казва националният консултант доц. Николай Габровски, цитиран от в. „Стандарт”. Точните цифри за броя и разпределението на неврохирургиите ще зависят от финансовите възможности и от обезпечеността с други структури.

Броят на високоспециализираните клиники, от които имаме нужда, през последните години постоянно се увеличава. Само в рамките на последния мандат имаше няколко предложения. При първия здравен министър се определи, че трябват 4 кардиохирургии и 8 инвазивни кардиологии, а при последния - броят им се увеличи съответно на 7 и 38, допълва изданието.


Коментари