Публикация

Лекари спасиха жена с напълно запушени артерии на краката

Имплантиран е специален стент за артериите на крайниците, излъчващ лекарство


Кардиолозите от „Сити клиник” извършиха сложна процедура и поставиха иновативен стент, за да спасят жена с напълно запушeни артерии на краката.

Това съобщават от лечебното заведение и уточняват, че 45-годишната пациентка е била застрашена от тежка гангрена.

Жената е приета за лечение със силна и постоянна болка в краката дори и в покой и с видима загуба на мускулна маса. Тя е имала тежко съпътстващо заболяване – артериит, агресивно хронично възпалително заболяване на съдовете, което по-често засяга жени и води до нарушаване на кръвоснабдяването на долните крайници.

Пациентката е потърсила помощ от кардиолозите в „Сити клиник” след неуспешно извършена интервенция в друго лечебно заведение и прогресиращо влошаване на състоянието й. Била e насочена за отворена съдова операция, която е високорискова и с възможно неблагоприятно развитие във времето, но се обръща с молба за второ мнение, надявайки се на възможност да получи безкръвно (ендоваскуларно) лечение.

„Процедурата беше много сложна поради пълното запушване на артериите и наличието на възпалително заболяване артериит. Извършването на ендоваскуларна (вътресъдова безкръвна) процедура беше предизвикателство”, каза доц. Иво Петров, началник на Клиниката по кардиология и ангиология в „Сити клиник”.

Той поясни, че съдовете на долните крайници са били успешно отворени и за да се блокира процесът на тяхното стесняване, причинен от артериита, на жената е поставен за първи път в България специален стент. Той е разработен за периферни процедури и излъчва лекарство, което да лекува локално възпалението и да предотврати риска от повторно запушване, и съответно тежка гангрена на краката.

„Целият екип на клиниката е много доволен, че успяхме да помогнем на страдащата жена, а клиничният резултат след процедурата е отличен и скоро пациентката ще бъде изписана”, каза още доц. Иво Петров, който е и национален консултант по инвазивна кардиология.


Коментари