Публикация

Имплантират трето поколение глезенна става

Операцията се прави за пръв път у нас и е извършена в болница "Софиямед" от екипа на д-р Бисер Бончев


Глезенно ендопротезиране на трето поколение имплант е направено в болница "Софиямед". Операцията е осъществена от екипа на отделението по Ортопедия и травматология, начело с д-р Бисер Бончев и с участието на словенския консултант д-р Даниел Бешич. Чрез видеовръзка операцията е била предавана на живо в реално време и гостуващи лекари от цялата страна са наблюдавали работата на опериращия екип от конферентната зала на здравното заведение. 

„Уникалното е, че за първи път в България се имплантира трето поколение глезенна става. Това, че е безциментна също е специфично. Досега са се правили само няколко единични случаи. Липсата на достатъчен хирургичен опит в областта и незадоволителните следоперативни резултати на старите импланти правят този вид операции предизвикателство за специалистите“, споделя д-р Бончев.

Използването на ново поколение имплант дава възможност да се възстанови опорно-двигателната способност и деформацията на увредения крак, да се подобрят движенията в глезенната става и да се премахнат болките, допълва той.Възстановявителният период за пациента трае около 6 седмици - 3 седмици имобилизация и още толкова рехабилитация.

Глезенното ендопротезиране се налага при постравматични деформации, артрози и ревматоиден артрит. За да бъдат постигнати добри следоперативни резултати е необходима селекция на пациентите по запазена костна структура и тип на деформацията. Възможностите на съвременната техника позволяват демонстративната хирургия да бъде предоставяна за обучение и на други специалисти, коментират от „Софиямед”.


Коментари