Публикация

Поддържането на добра устна хигиена може да предотврати алцхаймер

Редовните посещения на стоматолога може да са ключът към побеждаване на заболяването


Поддържането на зъбите чисти може да се окаже ключът към побеждаването на болестта на Алцхаймер, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от британско изследване.

Учени от университета на Централен Ланкашър са открили връзка между лошото здраве на зъбите и венците и нелечимото и фатално невродегенеративно заболяване.
Миенето на зъбите два пъти дневно, почистването им с конци и редовните посещения на стоматолога могат да предотвратят развитието на пагубната форма на деменция.

За целите на настоящото изследване учените са анализирали десет проби от мозъци на пациенти, починали с деменция, и са ги сравнили със същия брой проби от индивиди, които не са страдали от болестта на Алцхаймер. Изследователите са установили, че пробите на починалите с деменция пациенти съдържат следи от Porphyromonas gingivalis - бактериите, отговорни за нездрави венци.

Специалистите смятат, че когато достигнат мозъка, въпросните бактерии предизвикват имунна реакция, която може да доведе до измирането на неврони. Процесът отключва промени, характерни за болестта на Алцхаймер, като объркване и загуба на памет.

“Настоящото изследване разкрива възможна връзка между заболяване на венците и развитие на болестта на Алцхаймер при индивиди под въздействието на даден причинител. Необходими са повече проучвания обаче, за да бъде потвърдено дали слабата хигиена на устата може да причини деменция при здрави хора”, обясняват специалистите, цитирани от БТА.


Коментари