Публикация

Чаят намалява риска от рак на простатата

Напитката е богата на флаваноиди, които притежават противоракови свойства.


Холандски учени установиха, че пет чашки чай и повече на ден е решението за тези, които биха искали да намалят опасността от рак на простатата с една трета, съобщи в. „Дейли мейл”.

Намаляването на риска, че ракът ще достигне четвърта фаза, е с 33% в сравнение с мъжете, които изпиват по една чашка чай на ден.

Вероятността от развиване на втори стадий рак намалява с 25%. При него туморът се образува в простатата, но няма разсейки. При четвъртата степен туморът вече поразява лимфните възли, костите, черния дроб.

Полезността на чая е свързана с флавоноидите, на които той е богат, притежаващи противоракови свойства. Положителният ефект не намалява, ако към чая бъдат добавени мляко, захар или лимон. Това показва изследване на данните за 58 279 мъже. От общия им брой рак са имали 3362 души.

Групата учени, ръководена от Милан Гейбелс от Маастрихтския университет, е  установила какво са яли и пили мъжете. Според изчисленията на специалистите в една чашка чай се съдържат 150-200 милиграма флавоноиди, което го превръща в един от
най-ценните източници, отбелязва БТА.

Коментари

За какъв чай става дума?