Публикация

От печата: Унищожили ембриони тайно от майки

При проверка били открити несъответствия в документацията на АГ болница "Св. София"


Скандал с унищожени ембриони разтресе столичната АГ болница „Света София”, по-известна като „Тина Киркова”, отбелязва в. „Стандарт”.

Вчера bTV съобщи, че проверка на Агенцията по трансплантации открила липса на генетичен материал и на документация за десетки замразени ембриони, оставени на съхранение през последните 14 години. Одитът през март се натъкнал на доста несъответствия в документацията на двойките, оставили свои ембриони за съхранение след инвитро процедури.

„Имало е такива, които са безотчетни. Пише на палетата едно име, без баща, без майка, без адрес. И са унищожени тези, за които няма данни за тях. Поне петдесетина”, каза д-р Минко Еврев от АГ „Света София”.

„Установиха се ембриони от 1999 г., които нямат идентификационни номера, нямат данни на хората, чието притежание са, и съхранени ембриони само с малко име. Не се откри документация, която трябва да ги придружава”, допълни д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Агенцията по трансплантация.

През април комисия унищожава замразените генетични материали на 98 жени, които не са уведомени за това. Част от семействата научават в средата на юли от писмо, че спешно трябва да решат дали ще продължат съхранението и да платят по 250 лева на година със стара дата или ембрионите им да бъдат унищожени.

В „Труд” също се спира на темата. „Учителка по химия и биология е извършвала оплождания на яйцеклетки в столичната Първа АГ болница „Св. София”, независимо че право на подобна дейност имат само и единствено молекулярен биолог или ембриолог Това открила проверка на Изпълнителната агенция по трансплантациите през март, поискана от новото ръководство на болницата", отбелязва всекидневникът.


Коментари