Публикация

От печата: Разходите на НЗОК изпреварват приходите

За 6 месеца са похарчени 51,8% от бюджета, а са събрани 46,7 на сто от планираните приходи


Само седмица след като обяви, че 2/3 парите за болниците са похарчени, вчера здравната каса съобщи, че разходите за първото полугодие изпреварват събираемостта на приходите, отбелязва в. „Сега”.

За шестте месеца на 2013 г. са похарчени 51,8% от бюджета, а са събрани 46,7 на сто от планираните приходи, сочат данните за изпълнението на бюджета на НЗОК.

Отчетът на касата е бил приет от Надзорния съвет, съобщиха от пресцентъра на институцията. Над 1,265 млрд. лв. са приходите на касата за първите 6 месеца на годината при планирани в бюджета общо 2,710 млрд. лв. Разходите за същия период обаче са малко над 1,4 млрд. лв. Най-голям преразход има в парите за болниците и за стоматологична помощ - съответно 765,5 млн. лв. (63,5% от планираните разходи по това перо) и 63 млн. лв. (59,2% от бюджета за дентална помощ). Със значителен преразход са и парите за лекарства - към 30 юни са похарчени 292,2 млн. лв., което е почти 55 процента от разходите за цялата година, става ясно още от публикацията.

Всекидневникът припомня, че новият управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова вече предупреди, че очакваният дефицит за т.г. ще е между 50 и 100 млн. лв. Това бе оптимистичната й прогноза в случай, че целият резерв на касата от 269 млн. лв. бъде похарчен за разплащане към лекарите, болниците и аптеките. При песимистичен сценарий дупката в бюджета на касата може да достигне 370 млн. лв.


Коментари