Публикация

Анемията при възрастните хора е свързана с повишен риск от деменция

Анемията засяга над 23% от хората на и над 65 години


Сред хората на възраст около 70 години анемията може да е сигнал за повишен по-късен риск от развитието на деменция, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от Калифорнийския университет са анализирали данните за над 2500 души на тази възраст, наблюдавани в продължение на десетилетие. Изследователите са установили, че за онези от тях, които в началото са страдали от анемия, опасността от развитието на деменция до края на периода на проучването е била с 65 процента по-висока.

Анемията е често срещана сред възрастните - засяга над 23 процента от хората на и над 65 години. Състоянието се характеризира с липсата на достатъчно количество здрави червени кръвни клетки, пренасящи кислород в тялото. Пониженият брой здрави червени клетки означава, че до мозъка достига по-малко количество кислород, което може да доведе до отслабване на когнитивните функции. Някои състояния като бъбречни заболявания и недостатъчност на хранителни вещества могат да причинят анемия.

Връзка между анемията и деменцията е откривана и в предишни проучвания, но настоящото е първото по рода си, в което възрастни хора са наблюдавани с течение на времето, за да се установи дали ще развият когнитивни проблеми, пояснява БТА. Следващата цел на изследователите ще бъде да проучат дали лечението на анемия води до подобрение на когнитивните функции.


Коментари