Публикация

Ранното засукване и непрекъснатият контакт с майката са от изключителна важност за новороденото

Д-р Радосвета Росманова, началник на отделение по неонатология при МБАЛ „Софиямед”


Кърменето е изключително важно за всяко бебе, тъй като осигурява пряка защита срещу чревни инфекции, но също така е предпоставка за едно правилно и здравословно развитие на детето в по-късен етап. Това обяснява д-р Радосвета Росманова, началник на отделението по неонатология при МБАЛ „Софиямед” и първи лектор в Училището за бременни, организирано от лечебното заведение. 

По думите на специалиста адаптираните млека, които са много лесен вариант за хранене на бебето, водят със себе си и много рискове, докато майчиното мляко винаги е на линия, стерилно и затоплено.  „То обаче притежава и много специфични съставки, които липсват в изкуствено създадените млека. - подчертава д-р Росманова.- Различни са не само белтъчният и солевият състав, но и тази динамика, която съществува в денонощния ритъм на млякото – преобладаване на един или друг микроелемент в зависимост от различните часове на денонощието, активността и съня на майката. Наред с това кърменето дава на бебето онзи близък допир с майката, то чува биенето на сърцето й, усеща нещо познато, което е усещало девет месеца, а това го успокоява”. 

Днес кърменето се смята за основен фактор, който предотвратява затлъстяването в ранна детска възраст, както и развитието на другите болести на цивилизацията – захарен диабет тип 2 и артериална хипертония.

Освен върху детето,/ обаче /кърменето оказва положителен ефект и върху майката, като от една страна спомага много по-бързо да се нормализира теглото й, от друга по-бързо се осъществява свиването на матката. Категорично е доказано, че кърмещите жени много по-рядко развиват рак на яйчниците и на млечната жлеза, казва неонатологът.По думите й за всяка млада майка е много важно да бъде убедена в преимуществата на естественото хранене и да е информирана за практическите насоки в кърменето.

Д-р Росманова съветва родилките да изберат болница, в която е застъпено естественото хранене и персоналът подпомага майките във всяко едно отношение. Според нея това е важно, тъй като още в първите часове след раждането новороденото е с широко отворени очи и запомня силуети, гласове и шумове от околната среда и майката трябва да е сред първите хора, които бебето ще запомни. По тази причина в „Софиямед” стимулират близкия контакт майка – бебе веднага след раждането, както и ранното засукване.

Обикновено при първо раждане майката има по-голяма нужда да бъде подпомогната в началото на кърменето, тъй като няма опит и не е усвоила техниките. Затова на помощ идва персоналът, който в зависимост от кондицията и физическото състояние на жената, трябва да я насочи към определена поза и начин на кърмене. Другите трудности, пред които се изправя една току-що родила жена, са незнанието, страхът, че няма да се справи и проблемите, свързани с раждането. Затова тя трябва да бъде подкрепяна, успокоявана и поощрявана в кърменето и от близките.

Д-р Росманова съветва бебетата да бъдат хранени на поискване, като гърдите се редуват, за да почиват. Препоръчва също захранването на бебето да започне между 4-6-ия месец, а кърменето оптимално да продължи до края на първата година – година и два месеца. 

Коментари