Публикация

Още два здравни фонда станаха застрахователи

До 7 август бившите здравни фондове трябва да получат лиценз за застраховане


Още два здравноосигурителни фонда взеха лиценз за застраховане, съобщи Комисията за финансов надзор. Документи са получили здравноосигурителният фонд „Съгласие” който вече ще се казва застрахователно дружество „Съгласие”, и „Токуда здравно застраховане” - бившият „Токуда здравноосигурителен фонд”, информира в. „Труд”.

Според Кодекса за застраховането до 7 август бившите здравни фондове трябва да получат лиценз за застраховане, за да могат да продължат да работят.

От 19-те дружества общо 14 са преминали процедурата или са се влели в друга застрахователна компания. В следващите дни се очакват още разрешения. Ако компания не получи лиценз, има срок от един месец да прехвърли клиентите си на дружество, което има такъв, пояснява всекидневникът.

Промените в застрахователния кодекс бяха направени по регламент на ЕС, който приравни здравното осигуряване към застраховането. Заради новите изисквания, фондовете трябваше да наберат допълнителен капитал. Нивото му се вдигна от 2 млн. лв. на 4,6 млн. лв.


Коментари