Публикация

Учени: Възможно е заболяванията да произхождат от майчината утроба

Режимът през бременността е важен за развитието на бебето


Пушенето и хранителният режим на бременната, както и излагането й на ефекта от химикали, могат да окажат своето въздействие върху гените, увеличавайки риска от по-късни заболявания, сочат резултатите от проучване, цитирани от ЮПИ.

„Изследването може да ни помогне да разберем дали епигенетични механизми допринасят за поява на предразположение към хронични заболявания преди раждането, заяви ръководителката на изследването Карин Мичелс от Харвардския медицински институт в Бостън. - В момента изследваме кои стресови фактори преди раждането могат да повлияят за подобни модификации на генома”.

Учените изследвали експресията на увредени гени, които са важни за растежа и развитието. Екипът анализирал експресия на гени от родителите в пъпната връв и плацентата на над 100 деца и след това извършил допълнителни проучвания.

Получените резултати навеждат на мисълта, че предразположението към заболявания може да произхожда от майчината утроба, преди детето да се е появило на бял свят, отбелязаха учените, цитирани от БТА.

Резултатите от изследването са публикувани във FASEB Journal.


Коментари