Публикация

От печата: Областните болници остават без анестезиолози

Към момента анестезиолозите са около 700-750 души за цялата страна


Многопрофилните областни болници остават без анестезиолози. Дефицитът за тези специалисти там е огромен, като само за няколко години броят им е намалял близо пет пъти. Това съобщиха от Българското дружество по анестезиология.

Към момента анестезиолозите са около 700-750 души за цялата страна, уточни проф. Никола Петров, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивни грижи във Военномедицинската академия, цитиран от в. „Монитор”.

В същото време броят на лечебните заведения непрекъснато растял, като към момента болниците в България са 410.

Голяма част от анестезиолозите напуснаха страната, а други взимат други специалности, които са по-добре платени и преминават на работа в тях, обясни проф. Петров. По думите му масова е практиката в една областна болница да работят не повече от двама анестезиолози, които обаче вършат работата на 8. Освен в реанимациите, те дават дежурства и се грижат още за пациентите в детските хирургични отделения, спешните приемни и родилните.

От публикацията става ясно, че не достигат и анестезиологичните сестри, които са тясно профилирани и само те могат да бъдат помощници на анестезиолога по време на операция и след това да наблюдават оперираните в реанимациите. Независимо че по стандарт у нас една сестра трябва да обслужва не повече от трима пациенти в отделенията за интензивно лечение, това правило масово се нарушавало поради недостиг на сестрински персонал.


Коментари