Публикация

Компания създаде робот за взимане на кръвни проби

Цялата процедура отнема една минута


Роботите улесняват човечеството в различни сфери, но въпреки това сянката на недоверие към тях остава. Мнозина се опасяват, че сценарият на редица холивудски филми може да се повтори и машините да завладеят света или да превърнат хората в живи батерии в стил „Матрицата”. Имайки предвид, че взимането на кръв не е сред любимите процедури на пациентите към списъка с дейностите, които хората не желаят да бъдат извършвани от машини, може да се прибави и най-новата разработка на американска компания - робот, извършващ въпросната процедура, съобщи „Дискавъри”.

Творението на калифорнийската фирма „Veebot” комбинира роботиката със софтуер за анализ на изображения, за да открива подходящи за взимане на кръв вени на ръката, в които да „впие” иглата си. Роботът първо ограничава притока на кръв с приспособление, наподобяващо ръкава на апарат за измерване на кръвно налягане. След това машината насочва инфрачервена светлина към кожата и търси с камера подходяща вена. Дали тя е „добра” се потвърждава от ултразвук, след което роботизираният лаборант изважда игла и я забива в ръката на пациента. Цялата процедура отнема една минута.

В тестовете роботът е успял да улучи подходяща вена в 83 процента от случаите - също като при човешки лаборант. Преди да започне клинични изпитания, фирмата иска да увеличи успеваемостта на 90 процента, уточнява БТА.


Коментари