Публикация

Нова надежда за пациентите с високо кръвно налягане

Лепенка върху кожата ще подобри контрола над състоянието


Кожна лепенка срещу високо кръвно налягане може да намали съществено смъртните случаи от инфаркт и инсулт, пише в. „Дейли експрес”.

Революционната лепенка, която се сменя всекидневно, ще подобри контрола над състоянието и ще спасява милиони човешки животи.

Първото по рода си средство в света, разработено от японската фирма „Nitto Denko”, осигурява постоянно освобождаване на лекарство през кожата и в кръвта.
 
Лепенката, подходяща за поставяне върху ръката, гърдите или шията, освобождава лекарството бизопролол от типа на бета-блокерите. За разлика от традиционните хапчета срещу високо кръвно налягане то не предизвиква колебания в стойностите му.

Новото средство е одобрено за употреба в Япония. Клиничните изпитания са показали, че лепенката поддържа стабилни стойности на кръвното налягане през 24-часов период от време. Това е важно, тъй като кръвното налягане може да се повишава или спада в различни часове на деня и нощта.

От японската компания, разработила лепенката, смятат, че тя не само ще подобри контрола на кръвното налягане, но ще е от полза за пациенти, които имат проблеми с поглъщането на хапчета, отбелязва БТА.

До десет процента от възрастните хора страдат от дисфагия - проблеми с преглъщането в резултат на заболяване или травма. Много от тях освен това забравят дали са изпили предписаните им таблетки.


Коментари