Публикация

Върхът на щастието идвал на 85 години

Старите хора са по-щастливи, защото по-добре оценяват истинската стойност на живота


Ново американско проучване установи, че след 50 години щастието намалява, но на 85-годишна възраст то намира своя връх.

Изследването било осъществено от екипа на Артър Стоун, професор по психология в университета в Ню Йорк. То се основало върху резултатите от мащабно телефонно допитване, осъществено от американския клон на социологическата агенция „Галъп”.
Анкетата обхванала 340 хиляди души. От събраните данни ставало видно, че щастието прогресивно намалява между 18- и 50-годишна възраст. Но на 85-та година то бележи рязко покачване. Учените все още не са напълно наясно с този феномен.

„Това се дължи може би на факта, че на тази възраст настъпват психологически промени и започваме да гледаме на света по съвсем друг начин”, изтъква проф. Артър Стоун, цитиран от БТА.

Според него в късния етап на живота хората вече са развили по-добри способности за справяне с всякакви трудности. По-добре се разбират с другите, а това им носи радост.

От изследването на „Галъп”, обхванало пълнолетни граждани на САЩ на възраст от 18 до 85 години, проличало, че 85-годишните са по-доволни от себе си на тези години, отколкото когато са били на 18. Най-ниското ниво на щастие настъпвало към 45-ата година от живота на човека.

Интересното в изследването на проф. Стоун е, че физическата немощ, настъпваща със старостта, не засяга удовлетворението ни от живота в залеза на дните ни.
Старите хора са по-щастливи, защото те по-добре оценяват истинската стойност на живота. Те имат по-малко амбиции и по-малко очаквания, което им спестява куп разочарования. Те живеят с настоящето и не се тревожат прекомерно за бъдещето. 85-годишните са развили мъдростта да са в добри отношения с всички и гледат на повечето житейски ситуации от позитивната им страна.


Коментари