Публикация

От печата: Предупреждават два месеца преди да спрат лекарство

За да няма дефицит на медикаменти


Производителите и дистрибуторите на лекарства в България вече ще спират продуктите си от продажба само ако са подали поне два месеца по-рано предупреждение за това в Изпълнителната агенция по лекарствата. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина, подготвен от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, информира в. „Монитор”.

Двумесечният срок се предвижда независимо дали продажбата се спира за постоянно или само временно. Освен това ще се посочват задължително и причините за изтеглянето от пазара.

Така ще се създаде възможност здравната каса или болниците да осигурят навреме заместващ препарат, за да не останат пациентите без лечение, обясниха от Министерството на здравеопазването.

150 лекарства за спрени от продажба на българския пазар само за последната една година, припомниха от Асоциацията на търговците на едро с лекарства. От там обясниха, че цените на тези медикаменти в България са станали толкова ниски, че не представлява интерес техните продукти да се продават у нас. Спрените за продажба лекарства са най-вече за лечение на онкологични и кардиологични заболявания. Липсата им се компенсира с генерични препарати, както и с нови медикаменти.

Проектозаконът задължава още дистрибуторите и производителите да следят постоянно дали в останалите страни има странични реакции от разпространяваните от тях лекарства и да уведомяват незабавно агенцията по лекарствата, ако някъде са засечени такива.

От своя страна пък агенцията може да налага изтегляне на един или друг медикамент от аптеките, ако според специалистите й това се налага заради безопасността на болните или трябва да се добави в листовката предупреждение за ново противопоказание. Законовите изменения се правят, за да се въведат изискванията на няколко директиви на ЕС, пише в мотивите на д-р Таня Андреева.


Коментари