Публикация

Нестандартно оперативно лечение в "Св. Екатерина" спаси жена от ампутация на краката

На пациентката е била отказана операция в няколко други болници


72-годишна жена с множество заболявания и риск да развие гангрена на крайниците са спасили лекарите в УСБАЛССЗ “Св.Екатерина“. Тя е постъпила в Клиниката по съдова хирургия и ангиология на 29 юли със запушена коремна аорта (синдром на Лериш), вторична анемия, състояние след операция по повод Са утери и след анус претер натуралис вляво.

Болната е била с постоянни болки в двата крака, застрашаващи развитието на гангрена и двустранна ампутация на крайниците. Поради увреденото й общо състояние и многото оперативни интервенции в коремната област няколко съдовохирургични звена в страната са отказали да я оперират.Веднага след постъпването си в „Св. Екатерина” тя е била подготвена за оперативно лечение и на 1 август е извършено успешно нестандартно оперативно лечение на запушената коремна аотра и кръвоснабдяване на двата долни крайника.

На втория следоперативен ден пациентката е била с възстановени пулсации на стъпалните артерии на двата крака и в подобряващо се общо състояние. От „Св.Екатерина“ планират да я изпишат тази седмица след възстановяването на чревния пасаж.

В клиниката често постъпват болни с тежка патология на артериалната и венозната системи, на които е отказано лечение в други съдохирургични отделения в страната, поради преценка, че са „неоперабилни“ или че общия им статус не позволява извършването на оперативно лечение, коментират от болницата. 

 


Коментари