Публикация

Езикът на жестовете – с него могат да общуват и най-малките деца

На около 9-месечна възраст децата започват да използват ръцете си за общуване


Много родители искат да общуват с децата си, докато са съвсем малки, въпреки че те още не могат да говорят. Според в. „Сидни морнинг хералд” това може да стане, ако се използва езикът на жестовете.

Привържениците на този нов подход твърдят, че езикът на жестовете развива мозъка и спомага за установяване на тесен контакт между децата и техните родители. С негова помощ татковците и майките разбират какво искат децата им.

Известно е, че на около 9-месечна възраст децата започват да използват ръцете си за общуване. Те се учат да махат и да пляскат. С израстването, когато детето се изправя на крака и започва да ходи, наборът от жестове се увеличава. Ако момченцето или момиченцето още не се е научило да говори, това не значи, че не може да покаже опростена версия на предмет или на вълнуваща го тема.

Като пример се привежда следният случай: дете на 13 месеца, усмихвайки се, изобразява змия, гледайки чинията със спагети.

Това е проява на чувство за хумор, смятат привържениците на теорията за езика на жестовете. На 3-годишна възраст описаните навици постепенно се губят, тъй като се развива речевият център, пояснява БТА.


Коментари