Публикация

Анализ на слюнката ще позволява бързо да се диагностицира рак и диабет

В слюнката се съдържат маркери на заболяване на даден орган


Известно е, че някои видове заболявания - особено онкологичните, много трудно да се диагностицират в ранен етап. Но скоро и това ще бъде възможно, отбелязва „Дейли мейл”, благодарение на бърз и лесен анализ ... на слюнката.

Оказва се, че в слюнката се съдържат маркери на заболяване на даден орган. Затова е достатъчно само хората да си вземат намазка от устата и да я изпратят в лаборатория. Ако резултатите са тревожни, едва тогава трябва да се обърнат към специалист.

Според проф. Бьорн Клинге от Университета в Малмьо, Швеция, методът не само ще спести на хората ненужни изследвания, но и ще помогне да се справят навреме с всяко заболяване.

Пред учените стои основна задача да направят тестовете максимално точни и чрез тях да може да се разграничават отделните заболявания. На този етап методът не позволява да се установи на 100 % дали даден човек страда например от рак на белия дроб или от рак на дебелото черво. Но той все пак показва, че в клетките има изменения, които изискват намесата на лекар.

Иновативният тест обаче може точно да определи наличието на заболявания като диабет, рак (като цяло), проблеми със сърдечносъдовата система и т.н.

Лекарите се надяват тестът да започне да се предлага на пазара до 10 години.


Коментари