Публикация

Ходенето пеша на работа намалява опасността от диабет

Краткото физическо натоварване се отразява благотворно на сърцето


Забравете скъпите такси за фитнес - ключът към добро здраве може да се окаже съвсем просто нещо като ходенето на работа пеша или с велосипед, съветват британски експерти.

Краткото физическо натоварване, свързано с ходенето пеша или карането на колело, съществено намалява риска от диабет и високо кръвно налягане. Това са установили изследователи от лондонските Импириъл колидж и Юнивърсити колидж, анализирайки данни за 20 000 служители от цяла Великобритания, съобщава БТА.

Хората, които се отказват от автомобила, за да ходят пеша до работа и обратно всеки ден, са изложени на 40 процента по-малък риск от диабет и 17 процента по-малък риск от високо кръвно налягане. Ако служителите предпочетат придвижването с велосипед,
благоприятният ефект е още по-голям - опасността от развитието на захарна болест намалява с 50 процента.

Данните от изследването разкриват още, че служителите, които ходят на работа пеша, с велосипед или с обществен транспорт, е по-малко вероятно да страдат от наднормено тегло или затлъстяване.

„Настоящото изследване е поредното, което показва, че включването на физическа активност като ходене или придвижване с велосипед във всекидневната рутина е от полза за здравето”, пишат авторите му в сп. „American Journal of Preventive
Medicine”.


Коментари