Ходенето пеша на работа намалява опасността от диабет
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Ходенето пеша на работа намалява опасността от диабет

Ходенето пеша на работа намалява опасността от диабет

Краткото физическо натоварване се отразява благотворно на сърцето

Забравете скъпите такси за фитнес - ключът към добро здраве може да се окаже съвсем просто нещо като ходенето на работа пеша или с велосипед, съветват британски експерти.

Краткото физическо натоварване, свързано с ходенето пеша или карането на колело, съществено намалява риска от диабет и високо кръвно налягане. Това са установили изследователи от лондонските Импириъл колидж и Юнивърсити колидж, анализирайки данни за 20 000 служители от цяла Великобритания, съобщава БТА.

Хората, които се отказват от автомобила, за да ходят пеша до работа и обратно всеки ден, са изложени на 40 процента по-малък риск от диабет и 17 процента по-малък риск от високо кръвно налягане. Ако служителите предпочетат придвижването с велосипед,
благоприятният ефект е още по-голям - опасността от развитието на захарна болест намалява с 50 процента.

Данните от изследването разкриват още, че служителите, които ходят на работа пеша, с велосипед или с обществен транспорт, е по-малко вероятно да страдат от наднормено тегло или затлъстяване.

„Настоящото изследване е поредното, което показва, че включването на физическа активност като ходене или придвижване с велосипед във всекидневната рутина е от полза за здравето”, пишат авторите му в сп. „American Journal of Preventive
Medicine”.


Мнения