Публикация

Недостигът на сън води до затлъстяване

Хората, които не се наспиват, предпочитат по-калорични продукти


Безсънието причинява промени в активността на мозъка, които ни карат да ядем повече, а това води до затлъстяване, установи американско проучване.

Предишни изследвания бяха констатирали връзката между безсънието и наднорменото тегло на населението в промишлено развитите страни, но учените досега не можеха да обяснят на какво се дължи това явление.

Използвайки магнитно-резонансна техника, екипът на Матю Уокър от университета в Калифорния проучил мозъка на 23 души, лишени от сън. Активността на мозъчната дейност на доброволците била тествана два пъти последователно - след пълноценен сън и при пълно безсъние.

При будувалите били наблюдавани нарушения в областта на мозъчната кора, отговорни за ситостта, а в тези, отговорни за неустоимите желания, се наблюдавала силна стимулация.

„Направихме още едно интересно откритие. Най-калоричните продукти бяха и най-търсените от хората, лишени от сън”, отбелязва Уокър.

Изследването на екипа обяснява връзката между лишаването от сън, наддаването на килограми и процесите на затлъстяване. Доброто наспиване дава и по-добри шансове за контролирането на теглото на хората, тъй като мозъчните процеси влизат в по-благоприятен режим при избора на храненето.

Според данни на Световната здравна организация от 2008 г. над една трета от пълнолетното население на света над 20-годишна възраст страда от наднормено тегло, а 11 % - от затлъстяване.


" }-->

Коментари