Лекари искат спасителни мобилни екипи
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Лекари искат спасителни мобилни екипи

Лекари искат спасителни мобилни екипи

Такива екипи имаше преди около 30 години

Мобилните екипи за спасяване да бъдат възстановени отново, като те да са с постоянни бази до места с опасни производства. Това заяви генерал проф. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия, цитиран от в. „Монитор”.

Такива екипи имаше преди около 30 години. Според ген. Тонев трагедията в рудник „Ораново” (бел.ред.  - на 16 юли свлечена земна маса затрупа четирима работници. Часове по-късно мъртви бяха извадени Асен Стойнев и Христо Младенов. Едва на 18-ия ден бяха намерени телата на Иван Лазаров и Николай Михайлов) потвърждава, че те трябва да бъдат възстановени.

„Дали тя можеше да бъде избегната е трудно да се каже, но щеше да е по-добре, ако я имаше тази служба, тъй като в задачата й влиза познаване на обстановката в мината. Освен това тя би следвало да подаде сигнал за затваряне на обекта, ако има опасност на него”, допълни още началникът на ВМА.

Идеята да бъдат възстановени мобилните екипи за спасяване подкрепи и деканът на факултета по обществено здравеопазване в Софийския медицински университет проф. Цекомир Воденичаров.

Дисциплината на службите по трудова медицина трябва да бъде повишена, те да работят реално, а не да отчитат дейност формално, категоричен бе той. По думите на проф. Воденичаров, ако специалистите от тази служба бяха наблюдавали дейността на работата в мина „Ораново“ и бяха слизали под земята, щеше да се знае какви опасности се крият там и да се избегне трагедията.


Мнения