Публикация

Учени: Новият птичи грип се предава от човек на човек

Смъртоносният H7N9 се прояви за първи път през март


Китайски учени са открили най-убедителното доказателство досега, че смъртоносният нов щам на птичия грип “прескача” от човек на човек. Експертите обаче подчертават, че вирусът все още не може да се предава лесно между хора, съобщава БТА.

Първият научен анализ върху предаването на щама H7N9, проявил се за пръв път в Китай през март тази година, е публикуван в сп. “Бритиш медикъл джърнъл”.
Изследването анализира случай на баща и дъщеря от Източен Китай, починали след зараза с H7N9. Специалистите не са успели да разговарят с тях, тъй като и двамата са били в тежко състояние, но са разпитали членове на семейството им и близки
приятели. Анализът е показал, че е много вероятно вирусът да се е предал директно от 60-годишния мъж на неговата дъщеря.

В коментари, придружаващи публикацията, експерти отбелязват, че “изследването не означава непременно, че H7N9 ще бъде следващият виновник за грипна пандемия, но изтъква необходимостта от изключително висока бдителност”.
“Заплахата, която представлява H7N9, по никакъв начин не е отминала”, коментират Джеймс Ръдж и Ричард Коукър от Лондонския колеж по хигиена и тропическа медицина.

Авторите на настоящото изследване от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в провинция Цзянсу обаче подчертават, че новият щам все още не е придобил способността да се предава ефикасно от човек на човек. Това означава, че рискът вирусът в сегашната му форма да предизвика човешка пандемия е много нисък.

Новият щам H7N9 на птичия грип се прояви през март в Китай. По данни на СЗО досега вирусът е заразил 133 души в страната и Тайван, отнемайки живота на 43 от тях. Повечето случаи на зараза са сред хора, които са посещавали пазари за живи птици или са имали близък контакт с живи птици между седем и 10 дни, преди да се разболеят.

Авторите на публикуваното в сп. “Бритиш медикъл джърнъл” са анализирали “семеен” случай на двама пациенти - баща и дъщеря от Източен Китай. 60-годишният мъж редовно е посещавал пазар за живи птици и се е разболял между пет и шест дни след последния контакт с птици. Той е приет в болница на 11 март. След влошаването на симптомите му пациентът е преместен в интезивно отделение на 15 март. Починал е от полиорганна недостатъчност на 4 май.

Вторият пациент - неговата здрава 32-годишна дъщеря, не е посещавала пазари за живи птици, но е била в пряк контакт с баща си, грижейки се за него в болницата преди преместването му в интензивното отделение. Жената е развила симптомите на зараза
шест дни след последния контакт с баща си. Приета е в болница на 24 март, преместена е в интензивно отделение на 28 март и е починала от полиорганна недостатъчност на 24 април.

Щамовете на вируса, изолирани от проби от двамата пациенти, са били “почти генетично идентични” - убедително свидетелство, че H7N9 се е предал директно от бащата на дъщерята.

“Доколкото ни е известно, това е първото съобщение за вероятно предаване на новия вирус от човек на човек, придружено от детайлни епидемиологични, клинични и вирологични данни”, пишат авторите на изследването, публикувано в сп. “Бритиш медикъл джърнъл”.


Коментари