Публикация

Обилната закуска предпазва от болести, отразява се добре и на фигурата

Закуска от 700 калории понижава нивата на инсулина, глюкозата и триглицеридите


Обилната закуска може да се окаже отлично средство за предпазване от редица хронични заболявания - от диабет и болести на сърцето до високо кръвно налягане, показват резултатите от израелско изследване.

Специалисти от университета на Тел Авив са установили, че старата поговорка „Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк” наистина е валидна, особено когато става въпрос за поддържането на стегната фигура и предпазването от
различни болести. Хората, които хапват солидно на закуска, е по-вероятно да отслабнат и да се отърват от често срещаното в средна възраст затлъстяване в областта на талията.

Израелският екип е установил, че закуска от 700 калории понижава нивата на инсулина, глюкозата и триглицеридите. Това е свързано с по-малък риск от сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Изследването, публикувано в сп. „Obesity”, показва, че правилното подбиране на времето за хранене допринася съществено за контрола на теглото и за здравословния начин на живот.

За целите на проучването авторите му са разделили 93 страдащи от затлъстяване жени на две групи, които приемали общо 1400 калории дневно в продължение на две седмици. Участничките от първата група консумирали 700 калории на закуска, 500 на обяд и 200 на вечеря, а тези от втората - 200 калории на закуска, 500 на обяд и 700 на вечеря.

В края на периода на изследването участничките от групата на „обилна закуска” били отслабнали средно с осем килограма всяка и изгубили седем сантиметра от талията в сравнение с 3,3 килограма и 3,5 сантиметра от талията в групата на „обилна вечеря”, отбелязва БТА.

В групата на „обилна закуска” било отчетено съществено понижение на инсулина, глюкозата и триглицеридите, както и значително по-ниски нива на регулиращия глада хормон грелин и съответно по-слабо желание за хранене.

Оказало се също, че при жените, които хапвали солидно на закуска, не се наблюдава обичайното за след хранене покачване на нивата на кръвната захар. Изследователите са установили също, че въпреки отслабването, в групата на „обилна вечеря” са се повишили нивата на триглицеридите - опасните мазнини в кръвта, които са свързани с втвърдяването на артериите.

„Смятаме, че успешната стратегия за отслабване при хора със затлъстяване трябва да включва контрол на апетита и изкушенията чрез адекватно подбиране на времето за хранене. Това може да се постигне чрез обилна закуска с високо протеиново съдържание - например две филии хляб с риба тон, сьомга, сирене, пилешко или пуешко месо, плюс чаша мляко”, казва професор Даниела Якубович от изследователския екип.


Коментари