Публикация

Чесънът намалява риска от рак на белите дробове

При поставяне на диагнозата рак на белите дробове шансът човек да оживее е много малък


Ако два пъти на седмица ядете чесън, ще намалите риска от рак на белите дробове почти наполовина, доказаха китайски специалисти. По-точно с 44 процента, пише в. „Дейли мейл”. Чесънът помага дори на пушачи - рискът намалява с 30 процента и при тях. А тютюнопушенето е причина за около 80 на сто от случите на рак на белите дробове.

При поставяне на диагнозата рак на белите дробове шансът човек да оживее е много малък. Под един човек на всеки десет с тази диагноза живее повече от 5 години, след като е диагностициран.

По време на изследване сътрудници на Центъра за контрол и предотвратяване на заболяванията в провинция Цзянсу са сравнили 1424 пациенти с рак на белите дробове и 4500 здрави хора. Установен е еднозначен положителен ефект от консумацията на пресен чесън. Учените не знаят дали той ще запази полезните си свойства и след термична обработка, отбелязва БТА.

Предишни изследвания са показали, че ключовата съставка в чесъна - алицин - се освобождава, ако той се смачка или нареже. Съединението е полезно срещу възпаления, действа като антиоксидант, намалява степента на увреждания от свободните радикали. Затова чесънът се смята за отлично средство срещу простудни болести, болнични супербактерии и дори срещу малария. А сега доказаха, че той може да бъде използван в борбата срещу рака на белите дробове.

Учени от университета на Южна Австралия от своя страна са установили, че чесънът намалява вероятността от рак на червата почти с една трета.


Коментари