Чесънът намалява риска от рак на белите дробове
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Чесънът намалява риска от рак на белите дробове

Чесънът намалява риска от рак на белите дробове

При поставяне на диагнозата рак на белите дробове шансът човек да оживее е много малък

Ако два пъти на седмица ядете чесън, ще намалите риска от рак на белите дробове почти наполовина, доказаха китайски специалисти. По-точно с 44 процента, пише в. „Дейли мейл”. Чесънът помага дори на пушачи - рискът намалява с 30 процента и при тях. А тютюнопушенето е причина за около 80 на сто от случите на рак на белите дробове.

При поставяне на диагнозата рак на белите дробове шансът човек да оживее е много малък. Под един човек на всеки десет с тази диагноза живее повече от 5 години, след като е диагностициран.

По време на изследване сътрудници на Центъра за контрол и предотвратяване на заболяванията в провинция Цзянсу са сравнили 1424 пациенти с рак на белите дробове и 4500 здрави хора. Установен е еднозначен положителен ефект от консумацията на пресен чесън. Учените не знаят дали той ще запази полезните си свойства и след термична обработка, отбелязва БТА.

Предишни изследвания са показали, че ключовата съставка в чесъна - алицин - се освобождава, ако той се смачка или нареже. Съединението е полезно срещу възпаления, действа като антиоксидант, намалява степента на увреждания от свободните радикали. Затова чесънът се смята за отлично средство срещу простудни болести, болнични супербактерии и дори срещу малария. А сега доказаха, че той може да бъде използван в борбата срещу рака на белите дробове.

Учени от университета на Южна Австралия от своя страна са установили, че чесънът намалява вероятността от рак на червата почти с една трета.


Мнения