Пробиотиците са незаменими при летните храносмилателни проблеми
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Пробиотиците са незаменими при летните храносмилателни проблеми

Пробиотиците са незаменими при летните храносмилателни проблеми

Храносмилателното разстройство може за броени часове да доведе до опасно обезводняване

Педиатрите се срещат много често със стомашно-чревни проблеми при своите малки пациенти, но с високите летни температури тези заболявания бележат пик. Благоприятни условия за тях създават недобре съхраняваните храни, ниската хигиена – значението на тези рискови фактори нараства при летните ваканционни пътувания.

Често не се дооценява фактът, че храносмилателното разстройство може за броени часове да доведе до опасно обезводняване, особено в кърмаческа възраст. Така че независимо какви са причините за диарията и повръщането, към тях трябва да се отнасяме подобаващо сериозно и адекватно. В нередки случаи се стига дори и до болнично лечение, затова най-добре е лекар да се потърси още при първите симптоми.
Това е съвсем наложително, ако става въпрос за малко дете и ако има и висока температура.

Педиатърът ще предложи най-подходяща терапия в зависимост от конкретното състояние на детето, ще прецени дали са необходими венозни вливания, приемане на антибиотици (ако е установена бактериална чревна инфекция) и т.н.

Дисбактериозата е едно от функционалните нарушения в храносмилателната система, които могат да причинят стомашно-чревно разстройство. С този термин се означава намаляването на количеството на полезните бактерии, обитаващи храносмилателния тракт. Най-често това става като страничен ефект след прием на антибиотик, защото заедно с вредните той унищожава и полезните бактерии в червата. Дисбактериоза може да се появи и като резултат от еднообразно хранене, без достатъчно пресни плодове, зеленчуци и млечни храни.

Полезните бактерии участват в обмяната на веществата, в храносмилането, в имунните процеси и затова тяхното намаляване има негативни последици за целия организъм. Но съвременната наука предлага решение, и то използвайки природни методи за възстановяване на нормалния бактериален баланс в червата. Това са пробиотичните препарати, които съдържат в концентрирана форма живи „добри” микробни култури.

На пазара се предлагат многобройни пробиотични продукти, но трябва да се знае, че най-важен показател за тяхното качество е достатъчният брой жизнеспособни бактерии от различен вид, които да са в състояние да преминат през храносмилателния тракт и да достигнат до дебелото черво. Сред най-използваните препарати от този вид е „Лакто-4”, защото съдържа висока концентрация от четири важни пробиотични бактерии.

Формата на капсули позволява при децата съдържанието да бъде изсипано в течност или храна. Попаднали в стомашно-чревния тракт, полезните бактерии стават активни, размножават се в чревната лигавица и изместват болестотворните микроорганизми. Пробиотиците подпомагат и усвояването на лактозата, възпрепятстват развитието на гнилостните процеси и на практика са добър помощник срещу образуването на газове и колики при децата.

Пробиотиците са вече неотменна част от съвременното лечение на диарии и храносмилателни разстройства от различен произход. Ролята им е доказано важна при малките деца и особено при изкуствено хранените кърмачета. Защото е известно, че кърмените бебета са по-устойчиви на храносмилателни проблеми, понасят ги по-леко и се възстановяват по-бързо.


Мнения