Публикация

Пробиотиците са незаменими при летните храносмилателни проблеми

Храносмилателното разстройство може за броени часове да доведе до опасно обезводняване


Педиатрите се срещат много често със стомашно-чревни проблеми при своите малки пациенти, но с високите летни температури тези заболявания бележат пик. Благоприятни условия за тях създават недобре съхраняваните храни, ниската хигиена – значението на тези рискови фактори нараства при летните ваканционни пътувания.

Често не се дооценява фактът, че храносмилателното разстройство може за броени часове да доведе до опасно обезводняване, особено в кърмаческа възраст. Така че независимо какви са причините за диарията и повръщането, към тях трябва да се отнасяме подобаващо сериозно и адекватно. В нередки случаи се стига дори и до болнично лечение, затова най-добре е лекар да се потърси още при първите симптоми.
Това е съвсем наложително, ако става въпрос за малко дете и ако има и висока температура.

Педиатърът ще предложи най-подходяща терапия в зависимост от конкретното състояние на детето, ще прецени дали са необходими венозни вливания, приемане на антибиотици (ако е установена бактериална чревна инфекция) и т.н.

Дисбактериозата е едно от функционалните нарушения в храносмилателната система, които могат да причинят стомашно-чревно разстройство. С този термин се означава намаляването на количеството на полезните бактерии, обитаващи храносмилателния тракт. Най-често това става като страничен ефект след прием на антибиотик, защото заедно с вредните той унищожава и полезните бактерии в червата. Дисбактериоза може да се появи и като резултат от еднообразно хранене, без достатъчно пресни плодове, зеленчуци и млечни храни.

Полезните бактерии участват в обмяната на веществата, в храносмилането, в имунните процеси и затова тяхното намаляване има негативни последици за целия организъм. Но съвременната наука предлага решение, и то използвайки природни методи за възстановяване на нормалния бактериален баланс в червата. Това са пробиотичните препарати, които съдържат в концентрирана форма живи „добри” микробни култури.

На пазара се предлагат многобройни пробиотични продукти, но трябва да се знае, че най-важен показател за тяхното качество е достатъчният брой жизнеспособни бактерии от различен вид, които да са в състояние да преминат през храносмилателния тракт и да достигнат до дебелото черво. Сред най-използваните препарати от този вид е „Лакто-4”, защото съдържа висока концентрация от четири важни пробиотични бактерии.

Формата на капсули позволява при децата съдържанието да бъде изсипано в течност или храна. Попаднали в стомашно-чревния тракт, полезните бактерии стават активни, размножават се в чревната лигавица и изместват болестотворните микроорганизми. Пробиотиците подпомагат и усвояването на лактозата, възпрепятстват развитието на гнилостните процеси и на практика са добър помощник срещу образуването на газове и колики при децата.

Пробиотиците са вече неотменна част от съвременното лечение на диарии и храносмилателни разстройства от различен произход. Ролята им е доказано важна при малките деца и особено при изкуствено хранените кърмачета. Защото е известно, че кърмените бебета са по-устойчиви на храносмилателни проблеми, понасят ги по-леко и се възстановяват по-бързо.


Коментари