Публикация

От печата: По-малко пари за 200 клинични пътеки

Лекарският съюз иска над 10% ръст на цените за лечение от догодина


Над 60% от клиничните пътеки или близо 200 от всичките 300 са недофинансирани. Затова експерти на Българския лекарски съюз (БЛС) са започнаха ревизия на цените им.

Това съобщава пред в. „Труд” председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

„Според нас в Националния рамков договор за догодина цените на поне 30% от всички пътеки трябва да се актуализират, като ръстът им задължително да е между 10 и 15 на сто”, обяснява д-р Райчинов. Той посочва, че силно недооценени са парите за хирургичните интервенции, за гастроентерологичните, педиатричните, пулмологичните.

„Ако повишението е под 10-15%, то тогава от него няма да има никакъв ефект и няма да се спрат свръх хоспитализациите”, казва още д-р Райчинов. И тъй като болниците не могат да покриват разходите си с реалните средства, получавани от здравната каса, те правят оборот, тъй като това е начинът им за оцеляване.

В началото на следващия месец започват преговорите на лекарския съюз със здравната каса за новите стойности и обеми на пътеките за догодина. „Дотогава трябва да получим отговор дали държавата ще продължи здравно да осигурява децата върху половината от минималния осигурителен доход (т.е. върху половин вноска), ще направи ли промяна, та да им плаща пълната осигуровка, или ще продължи да следва някакъв статистически принцип, както обясняваше „скатаването” Симеон Дянков”, казва още председателят на БЛС.
Ако държавата си изпълни ангажимента към децата до 18 г., то в бюджета на касата догодина ще влязат допълнителни 330 млн. лв., допълва изданието.


Коментари